Konserwacja zmywarek. Konserwacja kostkarek.

Na łamach serwisu napisaliśmy już wiele artykułów na ów temat. Podkreślić należy, że wszystkie one zawierają szereg porad nakłaniających do dbałości o maszyny. Pamiętaj, że urządzenia gastronomiczne pracują dużo więcej i dużo szybciej od rozwiązań agd. Jedyne czego potrzebują to czystość.

 

 

Zmywarki.

Codziennie zmywają setki szklanek, filiżanek, talerzy sztućców. Szczególnie – gdy posiadamy maszynę „uniwersalną” – taką do wszystkiego. Zmywarka nie pozbędzie się sama brudów jakie wnieśliśmy na nieopłukanych talerzach. Po tak pracowitym dniu należy dokładnie urządzenie umyć. To jej się należy. W trakcie pracy zmywarka wielokrotnie odfiltrowuje sobie wodę. Osady pozostawia w sitach i na dnie komory.

Ważne – podstawy:

  1. Płucz dokładnie. Pozbywaj się organiki – zanim włożysz do komory zmywającej. To samo nie zniknie.
  2. Zakładaj proces kompleksowego czyszczenia – po każdym dniu / wykonaj czyszczenia komory. Zdemontuj filtry, prowadnice itp. Umyj w zlewie.
  3. Dbaj o jakość chemii jaką wykorzystujesz do zmywania. Korzystaj z rekomendacji producenta. Dostosowuje on zwykle – systemy dozujące – do intensywności / mocy substancji czynnej. Często rekomendowana chemia przy stosowaniu w zmywarce będzie dużo bardziej ekonomiczna niż tak kupiona „tanio” – bez dostatecznej ilości substancji czynnej. „Tańszej” musisz użyć dwa razy/trzy więcej. Chemia – chemii nie równa.

 

 

Kostkarki.

To jeszcze szerszy element rozkminki. Zważ, że kostkarka jeśli chłodzi się powietrzem – powinna mieć drożną drogę obiegu chłodziwa. Myślę tu ściąganiu  „Sweterka” z tak zwanej chłodnicy. Jesli tego nie robisz regularnie – to możesz nie mieć lodu. Ale przejdźmy do punktów i działań jakie musisz podejmować regularnie:

Ważne – podstawy:

  1. Ściąganie „sweterka” kurzu z „chłodnicy”. Rób to regularnie. W szczególności przed sezonem letnim.
  2. Od kamieniaj kostkarkę. Urządzenie pracuje na wodzie. Często dość twardej. W przewodach osadza się duża ilość osadów wapiennych. zamykają one możliwość swobodnego biegu wody. Lód robi się „niedorobiony” lub zupełnie już go nie ma.
  3. Pojemnik zbiornika należy czyścić raz w miesiącu. Wyciągnij lód i szmatką nasączoną środkiem na alkoholu przeczyść ścianki. Zwróć uwagę aby nic nie wpadło do odpływu wody. Zablokowanie odpływu spowoduje zbieraniem się wody w zbiorniku i szybką degradacją świeżo wytworzonego lodu. Będziesz miał wrażenie, iż maszyna robi mniej lodu. On się zwyczajnie rozpuszcza.
  4. Wymieniaj regularnie filtr wody. Kupując kostkarkę ICE-O-MATIC dostajesz od producenta za 1 zł filtr startowy wraz z głowicą. Dzieje się tak – gdyż producent zaleca dbałość o maszynę. Pamiętaj, że ów filtr nie jest wieczny. Wymień go maksymalnie po 6 miesiącach. Jego złoża są dostosowane do takiego okresu. W sklepie Barmaker.pl kupisz cartridge Long. Sam sobie go wymienisz – bo masz zainstalowaną już głowicę. Proste!

 

Jesteśmy już na końcu „przyspieszonego kursu dbałości o urządzenia”. Przyznaj, iż nie ma nic o czym byś nie wiedział. To rzeczy logiczne. Niestety stanowią najczęstszą przyczynę wezwań serwisu. Po ustaleniu zaniedbań – serwis chętnie przystąpi do czyszczenia – ale musisz za to zapłacić.

Może zrobisz to sam – a zostanie ci sporo wolnej gotówki!